Leven met de seizoenen.. Winter!

Achtergrond informatie

 Dit is de tijd van het grote “Yin”. De natuur houdt haar winterslaap en komt op kracht. Ook wij komen weer op kracht als we gehoor geven aan de natuur via rust en voldoende slaap. Deze rust is nodig, om straks weer vol energie het voorjaar in te gaan en je weerstand sterk te houden.
“Water” leidt ons terug naar de oorsprong van ons leven, naar de essentie.

De kleur van dit element is blauw of zwart, de kleur van de zee of het Yin, en het weertype Koude. Op gevoelsniveau brengt de energie de angst voort, in de geest zachtmoedigheid, aanpassingsvermogen en een onbuigzame wil. Als we durven los te laten, als we de kracht van het water volgen, zullen we stil worden.

De “water” organen zijn nieren en blaas, het element manifesteert zich op fysiek gebied in het DNA, de botten, hersenen en het merg. Ook de oren en het hoofdhaar zijn uitdrukking van water-energie.
De nieren zijn opslagplaats van de aangeboren Qi, de energie die we van onze ouders en voorouders hebben gekregen, en slaan daarnaast ook onze “dagelijkse” energie op, die we via onze voeding binnen krijgen maar misschien niet direct verwerken. Langdurige vermoeidheid en kouwelijkheid zijn signalen die we daarom serieus moeten nemen, zodat we onze energie batterij gevuld kunnen houden voor een lang en gezond leven.
Water is in een constant proces bezig om ons lichaam schoon te houden – dit gebeurt via de nieren. Water stroomt door ons lichaam en neemt overal afvalstoffen mee, helpt bij het verteringsproces en zorgt ook voor een goede controle van de temperatuur (transpiratie). Ook onze gewrichten lopen alleen soepel door de aanmaak van gewrichtsvloeistof, in al ons weefsel is vloeistof te vinden. Kortom – er is geen enkele lichaamsfunctie, geen enkel proces dat zonder water kan functioneren. 
 

In je element, of hoe kom je sterk de winter door...

  • Water is het element van de stilte, dromen, intuïtie en meditatie. Als je je daarin thuis voelt, zul je alles wat je in de loop van je leven overkomt, beter aankunnen.
  • We kunnen ons Water element ondersteunen door in onze voeding meer vis, schaal- en schelpdieren op te nemen, maar vooral ook de zeegroenten (bijvoorbeeld zeekraal, nori, agar agar). Verder ook peulvruchten (kidney boontjes!) en de groenten en fruit van het seizoen (boerenkool, spruitjes, zuurkool, pastinaak, winterwortelen, prei). Maak een lekker verwarmende soep met groenterestjes, gember en verwarmende kruiden.
  • Zoek bewust de rust en de warmte op. Zoals de natuur zich in de winter “terugtrekt”, is dat ook voor ons goed. Zoals de nacht de tijd is dat je herstelt, geldt dit in een breder perspectief ook voor de winter. Rust is nodig om in balans te blijven.
  • Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende blijft bewegen.. water moet in beweging blijven om zijn helderheid te bewaren. Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Massage kan stagnaties opheffen, maar voorkomen is altijd beter! Pas de beweging wel aan bij het seizoen. Rustige oefeningen, zoals bij yoga en tai qi helpen op een rustige manier om soepel te blijven.
  • In de winter is het extra belangrijk om zoveel mogelijk zon te zien en te voelen; om in beweging te blijven is het dus vooral goed om als het maar even kan naar buiten te gaan voor een wandeling(etje). Daarnaast is het nu ook belangrijk om extra vitamine D in te nemen, liefst een natuurlijke, zoals uit levertraan (is tegenwoordig door de nieuwe technieken niet meer vies!).
  • Vanuit de Chinese voedingsleer is het vreemd om bij een verkoudheid citroenen en sinaasappelen te gaan nemen.. die geven, omdat ze verkoelend werken, extra kou bij een kou! Neem daarom vooral verwarmende voedingsmiddelen zoals gember, kurkuma, kaneel en honing, en bij een verkoudheid ook dingen waarvan je een beetje moet transpireren, zoals ui en knoflook. Drink warm water of thee, bijvoorbeeld vlierbloesem- of thijm thee.
  • Een behandeling met Cupping is bij uitstek geschikt om een kou uit het lichaam te halen, en moxa om te voeden en verwarmen.Ook tijdens de behandelingen zorg ik nu voor wat extra warmte voor de mensen die dat goed kunnen gebruiken!
 
 
 
Home > Leefstijltips > Leven met de seizoenen - Winter!
 

Praktijk Clarijn
Carine van der Vaart-Schoonheijt
Frederik Hendrikstraat 11
5583 CL Waalre

telefoon: 06-55116476
e-mail: carine@clarijn.nl

 

© design, CMS Smyler Web | .