Fytotherapie

Westerse kruiden Chinees toegepast

Door kruiden uit onze eigen leefomgeving toe te passen volgens de principes van de Chinese geneeskunde kan de werking nog beter worden afgestemd op jóu en wat jij op dit moment nodig hebt.

Zowel westerse als oosterse kruiden worden al eeuwen onderzocht en beschreven. Een aantal pioniers, waaronder Jeremy Ross, is er na jaren research in geslaagd een classificatie te maken van de westerse kruiden, maar dan vanuit de concepten van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

Zo wordt elk kruid beschreven vanuit de eigen specifieke werking, bijvoorbeeld koelend of juist verwarmend, bewegend, vocht afdrijvend, samentrekkend, verzachtend of stimulerend. Sommige kruiden ondersteunen vooral de lever of de nieren en anderen werken weer voornamelijk op de huid, de afweer of het lymfesysteem.

Kruiden uit onze eigen leefomgeving werken vaak het best voor ons en kunnen dichtbij en “schoon” geoogst worden.

In de praktijk

Bij het maken van een kruidenformule op maat pas ik ook vaak de Chinese principes toe. Zo bestaat het recept dan uit een  “keizerkruid” dat het belangrijkste aspect beïnvloed en ook de sterkste werking heeft. Dan zijn er 1-4 “minister-kruiden” die deze werking versterken en ondersteunen, of een ander belangrijk deel van de klacht beïnvloeden.  Verder zijn er “helpers” die eventuele bijwerkingen wegnemen en op andere manieren ondersteunen bij dit specifieke klachtenbeeld of deze persoon. Als laatste worden “boodschappers” toegevoegd die zorgen voor goede opname op de juiste plaats, zoals een bepaald lichaamsgebied, orgaan of meridiaan.

Hierdoor wordt maximaal gebruik gemaakt van de werking en zullen er zo min mogelijk bijwerkingen ontstaan.

In veel gevallen werken kruiden in de vorm van tinctuur, waarbij de werkzame stoffen zijn opgelost in alcohol, het krachtigst. Andere keren worden de werkzame stoffen het best opgenomen via een thee of in olie.

De kruiden kunnen veilig en op maat  worden geadviseerd en voorgeschreven via de Natuurapotheek. Daar kan op verzoek ook nog extra worden gekeken naar eventuele wisselwerking met medicijnen. De kruiden worden, voorzien van factuur, toegestuurd door de Natuurapotheek.

Kruiden worden over het algemeen niet vergoed binnen de verzekering. Het kruidenconsult zelf kan wel vergoed worden.

Een kruidenconsult kan op verzoek ook per telefoon of via beeldbellen plaatsvinden wanneer je (tijdelijk) niet in staat bent om naar de praktijk te komen.

Mijn basiskennis van de kruiden komt via de opleiding Chinherbs van Total Health. Via bijscholingen en het lidmaatschap “Vakgenoot” bij het Herboristengilde vul ik mijn kennis aan en zorg ik dat ik op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen.

Wil jij de zon alvast aanzetten? Dan schenk ik de thee in…