Salie – Steun en toeverlaat

Ben jij in het gelukkige bezit van een struikje salie in je tuin? Dan vind je het vast leuk om te horen hoe bijzonder en nuttig het is! Je kan het al in de naam horen: Salvia, dat komt van salvare ofwel redden. Een latijns vers luidt zelfs ‘cur muritor homo cui Salvia crescit in horto’. Vrij vertaald naar ‘hoe kan een mens sterven wanneer hij salie in zijn tuin heeft staan’. Het kruid is vooral bekend voor allerlei problemen in de mond, maar het is eigenlijk een heel allround kruid.

Ik vind het leuk dit uit te leggen aan de hand van de Chinese visie. De afgelopen jaren heb ik bij de ChinHerbs opleiding geleerd over de “Chinese” toepassing van kruiden die hier groeien.  Salie, ofwel Salvia Officinalis, was mijn jaarkruid tijdens het eerste jaar, waardoor ik dus extra goed heb bestudeerd!

Toepassingen:

Binnen de fytotherapie biedt salie een breed scala aan mogelijkheden. De vetgedrukte woorden zijn de TCM termen.

 • Salie heeft een zweetdrijvende, ontkrampende en mild pijnstillende werking en wordt daarom toegepast bij Wind-Koude syndromen, ofwel verkoudheid, liefst samen met gember.
 • Vanwege de zweetdrijvende, anti-microbiële, helende en samentrekkende eigenschappen wordt het ingezet als verdrijver van Wind-Hitte en Toxische Hitte (ontstekingen) vooral in de mond- en keelholte
 • Vanwege zijn kalmerende, zenuwversterkende, zweetremmende en samentrekkende werking klaart het Hitte door Hart leegte en kalmeert het de (Hart-) Shen.
 • De kalmerende en ontkrampende kenmerken maken salie ook geschikt om Hyperactief Lever Yang te kalmeren, vooral voor spanningsklachten en spanningshoofdpijn.
 • De bittere, aromatische en voedende werking kan het Bloed voeden bij zwakte, bloedarmoede, mentale dofheid, haaruitval en vermoeidheid.
 • Salie werkt op de Uterus en heeft de eigenschap de menstruatie op te wekken of te kalmeren.
 • De paarse bloemen van de Salie geven ook aan dat het balans kan geven op de Hart/Nier as, waarbij de geur overduidelijk Shen (de ziel van het Hart) versterkend is en de penwortel de aardende werking op Nier Yin (overgang/vermoeidheid) aangeeft.
 • Salie werkt zowel koelend als verwarmend en ook regulerend.

Deze eigenschappen worden voor een groot deel ook bevestigd door de inhoudsstoffen, waar in de Westerse geneeskunde natuurlijk meer de aandacht op is gericht. Als je het lijstje hierboven bekijkt, zie je waarom het zo’n fijn kruid is om te gebruiken wanneer je last hebt van allerlei overgangsklachten, maar zeker niet alleen daarvoor.

Salie zelf toepassen

 • Salie is dus een heel fijn kruid om toe te voegen aan een theemengsel. Ik heb inmiddels een paar heerlijke theemixjes gemaakt waarbij de eigenschappen van Salie worden aangevuld en versterkt, zoals de Yin versterker, die al jarenlang favoriet is bij mijn cliënten. Salie is fijn om aan thee toe te voegen rondom de overgang, bij transpireren, tijdens een verkoudheid of om beter te slapen.
 • Heb je last van je tandvlees, of een vieze smaak in je mond, maak dan eens een salie spoeling of mondwater. Zet een kopje sterke thee van salie die tien minuten heeft getrokken en spoel hier minstens 5 minuten mee. Bij keelpijn kun je er mee gorgelen.
 • Voor zwemmers- of zweetvoeten kun je salie gebruiken in een voetbad. Maak dan eerst weer een kop sterke thee, en vul dat aan met warm water naar de juiste hoeveelheid en temperatuur.

Let op: Een pure saliethee vinden veel mensen niet zo lekker en mag ook niet langdurig gedronken worden. Salie heeft (een zeer kleine hoeveelheid) fyto-oestrogenen in zich dus mensen die hiervoor extra gevoelig zijn of medicijnen gebruiken die oestrogenen remmen kunnen het beter ook niet nemen (voor Rode Klaver geldt dat nog veel sterker!).
Salie is ook niet geschikt tijdens de zwangerschap en voor moeders die borstvoeding geven.

Deel deze informatie gerust wanneer je denkt dat je er ook anderen een plezier mee kunt doen!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?