Leven met de seizoenen… Winter!
Clarijn - Het element Water

Een andere blik op de winter

Dit is de tijd van het grote “Yin”. De natuur houdt haar winterslaap en komt op kracht. Ook wij komen weer op kracht als we gehoor geven aan de natuur via rust en voldoende slaap. Deze rust is nodig, om straks weer vol energie het voorjaar in te gaan en je weerstand sterk te houden.
“Water” leidt ons terug naar de oorsprong van ons leven, naar de essentie.

De kleur van dit element is blauw of zwart, de kleur van de zee of het Yin, en het weertype Koude. 

Op gevoelsniveau brengt het de angst voort, in de geest zachtmoedigheid, aanpassingsvermogen en een onbuigzame wil. Als we durven los te laten, als we de kracht van het water volgen, zullen we stil worden. En dan kan onze angst getransformeerd worden.

Water in het lichaam

De “Water” organen zijn Nier en Blaas, het element manifesteert zich op fysiek gebied in het DNA, de botten, hersenen en het merg. Ook de oren en het hoofdhaar zijn een uitdrukking van Water-energie.
De Nieren zijn de opslagplaats van de aangeboren Qi (Yuan qi), de energie die we van onze ouders en voorouders hebben gekregen, en slaan daarnaast ook onze “dagelijkse” energie op, die we via onze voeding binnen krijgen maar misschien niet direct gebruiken. Langdurige vermoeidheid en kouwelijkheid zijn signalen die we daarom serieus moeten nemen, zodat we onze basis batterij kunnen sparen voor een lang en gezond leven.

Water is in een constant proces bezig om ons lichaam schoon te houden; dit gebeurt via de nieren. Water stroomt door ons lichaam en neemt overal afvalstoffen mee, helpt bij het verteringsproces en zorgt ook voor een goede controle van de temperatuur (via transpiratie).
Ook onze gewrichten lopen alleen soepel door de aanmaak van gewrichtsvloeistof, in al ons weefsel is vloeistof te vinden. Kortom; er is geen enkele lichaamsfunctie, geen enkel proces, dat zonder water kan functioneren. 

 Daarom deel ik hieronder de beste tips om zo veel mogelijk “in je element” te kunnen zijn:

In je element, of hoe kom je sterk de winter door…

  • Water is het element van de stilte, dromen, intuïtie en meditatie. Als je je daarin thuis voelt, zul je alles wat je in de loop van je leven overkomt, beter aankunnen.
  • We kunnen ons Water element ondersteunen door in onze voeding meer vis, schaal- en schelpdieren op te nemen, maar vooral ook de zeegroenten (zoals zeekraal, nori, lamsoor, wakame). Verder ook peulvruchten (kidney boontjes!) en de groenten en fruit van het seizoen (boerenkool, spruitjes, zuurkool, pastinaak, winterwortelen, prei). Maak eens een lekker verwarmende soep met groenterestjes, gember, kurkuma en andere verwarmende kruiden.
  • Zoek bewust de rust en de warmte op. Zoals de natuur zich in de winter “terugtrekt”, is dat ook voor ons goed. Zoals we in de nacht tijdens de slaap herstellen om overdag energie te hebben, geldt dit ook voor de winter. Wanneer we voldoende de rust en stilte opzoeken zullen we ons in het voorjaar en de zomer goed voelen en de energie hebben om onze plannen te kunnen verwezenlijken. Rust is nodig om in balans te blijven.
  • Zorg er daarnaast ook voor dat je voldoende blijft bewegen. Water moet in beweging blijven om zijn helderheid te bewaren. Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Massage en acupunctuur kunnen stagnaties opheffen, maar voorkomen is altijd beter! Pas de beweging wel aan bij het seizoen en je lichaam. Rustige oefeningen, zoals bij yoga en tai qi helpen op een verantwoorde manier om soepel te blijven.
  • In de winter is het extra belangrijk om zoveel mogelijk de zon te zien en te voelen; om in beweging te blijven is het dus vooral nu goed om, als het maar even kan, naar buiten te gaan voor een wandeling(etje). Daarnaast is het, voor een goede weerstand en sterke botten en tanden, daarom nu ook belangrijk om extra vitamine D in te nemen, liefst in een natuurlijke vorm, zoals uit levertraan (is tegenwoordig door de nieuwe technieken niet meer vies!). Extra vitamine D is zelfs het hele jaar nodig voor mensen met een getinte of donkere huid.
  • Vanuit de Chinese voedingsleer is het vreemd om bij een verkoudheid citroenen en sinaasappelen te gaan nemen. Die geven, omdat ze verkoelend werken, extra kou bij een kou! Neem daarom vooral verwarmende voedingsmiddelen zoals gember, kurkuma, kaneel en honing, en bij een verkoudheid ook dingen waarvan je een beetje moet transpireren, zoals ui en knoflook. Drink warm water of thee, bijvoorbeeld vlierbloesem- of tijm thee.
  • Een behandeling met Cupping is bij uitstek geschikt om een kou uit het lichaam te halen, en moxa om te voeden en verwarmen. Ook tijdens de behandelingen zorg ik nu voor wat extra warmte voor de mensen die dat goed kunnen gebruiken!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?