extra:
aanvulling en mogelijkheden

Binnen de Chinese Geneeskunde worden vrijwel altijd meerdere manieren ingezet om balans en daarmee gezondheid te bevorderen. Ook bij Praktijk Clarijn kunnen de behandelingen worden aangevuld met leefstijltips en:

Cupping

Cupping kan effectief zijn bij het verhelpen van een blokkade (lokale pijn), afvalstoffen, en bij o.a.  verkoudheid, benauwdheid of griep.  Indien nodig, en altijd in overleg, zal ik cupping aanvullend inzetten tijdens een Tuina behandeling.

Hoe werkt het

De cup (die in de verte wat lijkt op een omgekeerd kopje) wordt op de huid gezet, en daarna met een pompje vacuüm getrokken. De trekkracht kan hierdoor heel precies bepaald worden.  Je ervaart een trekkend gevoel.

Door de zuigkracht en het optillen van de huid ontstaat op die plaats een betere doorbloeding en lymfecirculatie. Afvalstoffen worden efficiënter afgevoerd, en het bloed wordt gezuiverd. Het stimuleert daarnaast ook het zenuwstelsel en verbetert de weerstand. Ook afvalstoffen die al langere tijd aanwezig zijn worden als het ware omhoog gehaald naar de huidlaag die de afvalstoffen ook daadwerkelijk kan opruimen, iets wat het lichaam eerder niet “gelukt” is. Naast het plaatsen van cups, kan ook met de cup gemasseerd worden. Dit is te vergelijken met een stevige bindweefsel massage.

Goed om te weten

Cupping zal niet gegeven worden bij mensen die bloedverdunners gebruiken of stollingsproblemen hebben, bij uitputting, en op een lege maag.

Na cupping is vaak een ronde aftekening te zien van de cups. Deze kan in kleur variëren van lichtrood tot dieppaars. Deze kleuring is géén bloeduitstorting! Er ontstaat geen onderhuidse bloeding.  De mate van kleuring, en de kleur zelf zeggen iets over de stagnatie die omhoog gehaald is. Bij een chronische- en/of koude klacht zal je eerder een meer blauwe verkleuring zien, en bij een meer recente (pijn)klacht een meer rode kleur. Kinderen kleuren sterker dan volwassenen omdat ze nog meer Yang zijn.

Na een behandeling

De huid is nu druk bezig met het verwerken en afvoeren van de afvoerstoffen. Doe daarom rustig aan en drink voldoende water.  Smeer niets op de huid zolang de plekken zichtbaar zijn, het is belangrijk dat de huid kan blijven ademen. Houdt de plek bedekt de eerste 2 tot 6 uur, pas op met wind, en wacht liefst ook zo lang met douchen. Ga de eerste 2 dagen niet naar de sauna. Als er veel kleuring is geweest, is het raadzaam om de behandeling te herhalen nadat de verkleuring weg is.

Op Google kun je prachtige plaatjes zien van bekende mensen die een cupping behandeling hebben ondergaan, zoals van zwemmer Michael Phelps die het toepast om sneller en vaker te kunnen trainen, maar ook van Jennifer Aniston, Victoria Beckham, David Arquette en Gwyneth Paltrow… het is helemaal “hot”!

Moxa

Moxa is een Japans woord en komt van Mokusa of Mogusa, wat een samenkomst is van Moe Koesa. Moe Koesa betekent brandend kruid. Het kruid dat gebruikt wordt is Artemisia vulgaris, ofwel Bijvoetkruid.

Moxa wordt aangestoken en gaat dan gloeien met o.a. de volgende werking:

  • Het activeren van Yang
  • Het verdrijven van kou en damp
  • Het stimuleren van de qi in acupunctuurpunten, en van de circulatie in de meridianen

Door deze eigenschappen kan Moxa  bij vermoeidheid en kou  de normale behandeling heel mooi aanvullen en versterken.

Moxa kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Ik zet Moxa op de volgende manieren in tijdens een Voetreflex-, Tuina,- of Acupunctuur behandeling:

  • Moxa balsem:  hiermee kan energie en warmte gegeven worden in een groter gebied. De crème wordt bijvoorbeeld op de onderrug (de zogeheten Poort van Ming Meng) of op de knie aangebracht, en verwarmt via een speciale infrarood warmtelamp. Hierdoor worden de kruiden via de huid opgenomen. Deze methode is geurloos.
  • Moxa direct op de huid: Van pure moxa worden kleine kegeltjes gedraaid ter grootte van een speldenknop. Eerst wordt een beschermende crème op de huid  aangebracht. De moxa wordt aangestoken d.m.v. een wierookstaafje. De moxa blijft gloeien totdat de warmte wordt gevoeld, en dan met de vingers gedoofd en weggenomen.  Op deze manier kan heel specifiek een acupunctuurpunt gestimuleerd worden. Werkt zeer krachtig.
  • Moxa op gember: Op een schijf gember worden kegeltjes semi pure moxa gezet en aangestoken. De moxa gloeit helemaal op. Deze moxatechniek wordt met name gebruikt bij klachten die gerelateerd zijn aan kou of damp.
  • Moxastaafje:  Een samengeperst staafje Moxa wordt aangestoken en gaat gloeien. Dit staafje wordt een aantal minuten boven bepaalde acupunctuurpunten gehouden, waardoor deze punten worden gestimuleerd.
  • Bij zwangerschap en bevalling: Moxa wordt al duizenden jaren succesvol toegepast in een aantal heel specifieke situaties: het draaien van een baby in stuitligging, en daarnaast om de bevalling op te wekken wanneer die te lang uitblijft. Ook in de westerse natuurgeneeskunde werd bijvoetkruid hiervoor gebruikt.

 

Auriculotherapie

Bij auriculotherapie (ooracupunctuur) wordt gebruik gemaakt van punten in het oor die ontstaan wanneer het bijbehorende of gereflecteerde gebied in het lichaam niet in balans is.

Door middel van het opsporen van pijngevoelige drukpunten in het oor in combinatie met het voelen van de pols wordt de behandeling uitgezet. De punten die het sterkst reageren en passen bij de hulpvraag worden behandeld.

In principe kunnen allerlei klachten door middel van deze vorm van acupunctuur worden behandeld, maar auriculotherapie is bekend geworden als methode om te kunnen stoppen met roken en als ondersteuning bij het afvallen. Pijn en klachten aan het bewegingsapparaat zijn echter ook zeer geschikt voor deze methode, evenals het verminderen van allergieën en stressgevoelige klachten. Een ander bekend protocol van 5 punten in het oor, de NADA methode, kan bij behandeling voor het verwerken van een trauma ondersteunend werken.

Auriculotherapie kan gegeven worden met gebruik van acupunctuurnaaldjes, druknaaldjes of zaadjes die in het oor worden geplaatst. De steriele miniscule naaldjes of oorzaadjes worden bij de punten gezet die wat langer of extra ondersteuning nodig hebben. Je krijgt hierover ook een duidelijke uitleg mee.

Hang het gedoe maar aan de kapstok, veeg je zorgen aan de mat.

Moeten en haasten hoeven hier niet, kom binnen en geniet!