extra:
aanvulling en mogelijkheden

Binnen de Chinese Geneeskunde worden vrijwel altijd meerdere manieren ingezet om balans en daarmee gezondheid te bevorderen. Ook bij Praktijk Clarijn kunnen de behandelingen worden aangevuld met leefstijltips en:

Kruiden

Het inzetten van kruiden is naast acupunctuur en (Tuina- of voetreflex-) massage een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde.  Vooral de toepassing bij condities die te maken hebben met een “leegte”, heb ik inmiddels de ervaring dat de kruiden een belangrijk verschil kunnen maken.

Elke kruid heeft een eigen specifieke werking, bijvoorbeeld koelend of juist verwarmend, bewegend, vocht afdrijvend, samentrekkend, verzachtend of stimulerend. Sommige kruiden ondersteunen vooral de lever of de nieren en anderen werken weer voornamelijk op de huid, de afweer of het lymfesysteem. Door duizenden jaren waarneming zijn planten op allerlei aspecten beschreven en zo is ook een Materia Medica ontwikkeld waarin de kruiden beschreven worden, ingedeeld naar ziektebeeld of syndroom. Kenmerkend voor een Chinese kruidenformule is de indeling. Elke formule bestaat uit een “keizerkruid” dat het belangrijkste aspect beïnvloed en ook de sterkste invloed heeft. Dan zijn er 1-4 “minister-kruiden” die deze werking versterken en ondersteunen, of een ander belangrijk deel van het patroon beïnvloeden.  Verder zijn er “helpers” die eventuele bijwerkingen wegnemen en op andere manieren ondersteunen bij dit specifieke syndroom. Als laatste worden “boodschappers” toegevoegd die zorgen voor goede opname op de juiste plaats, zoals een bepaald lichaamsgebied, orgaan of meridiaan.

Westerse kruiden Chinees toegepast

Tijdens de opleiding ChinHerbs heb ik geleerd om “Westerse kruiden” op de Chinese manier toe te passen. Kruiden uit onze eigen omgeving werken vaak het best voor ons en kunnen dichtbij en “schoon” geoogst worden.

De opleiding heeft me ook veel geleerd over de mogelijkheden en toepassingen van kruiden. Zo werk ik nu met zelf gemaakte kruiden massage olie, voetbadkruiden en theemixen. Ter ondersteuning van de behandeling maak ik op verzoek kruidenzalf en/of -thee op maat voor cliënten. 

In september 2021 ben ik gestart met de verdieping; ChinHerbs voor acupuncturisten en dit jaar sluit ik de Chinherbs therapeuten opleiding verder af. Na het vaststellen van een Chinese diagnose kan ik, in overleg, in aanvulling op de “normale” behandeling, ook kruiden in de vorm van een tinctuur, veilig en op maat adviseren en voorschrijven via de Natuurapotheek. Een tinctuur wordt gezien als de krachtigste manier om kruiden in te zetten, het is een extract van het kruid in (meestal) alcohol. 

De kruiden worden, voorzien van factuur, toegestuurd door de Natuurapotheek en worden over het algemeen niet vergoed binnen de verzekering. Na afronding van de Chinherbs opleiding, in de loop van 2023, zullen ook losse kruidenconsulten vergoed kunnen worden.

 

Cupping

Cupping kan effectief zijn bij het verhelpen van een blokkade (lokale pijn), afvalstoffen, en bij o.a.  verkoudheid, benauwdheid of griep.  Indien nodig, en altijd in overleg, zal ik cupping aanvullend inzetten tijdens een Tuina behandeling.

Hoe werkt het

De cup (die in de verte wat lijkt op een omgekeerd kopje) wordt op de huid gezet, en daarna met een pompje vacuüm getrokken. De trekkracht kan hierdoor heel precies bepaald worden.  Je ervaart een trekkend gevoel.

Door de zuigkracht en het optillen van de huid ontstaat op die plaats een betere doorbloeding en lymfecirculatie. Afvalstoffen worden efficiënter afgevoerd, en het bloed wordt gezuiverd. Het stimuleert daarnaast ook het zenuwstelsel en verbetert de weerstand. Ook afvalstoffen die al langere tijd aanwezig zijn worden als het ware omhoog gehaald naar de huidlaag die de afvalstoffen ook daadwerkelijk kan opruimen, iets wat het lichaam eerder niet “gelukt” is. Naast het plaatsen van cups, kan ook met de cup gemasseerd worden. Dit is te vergelijken met een stevige bindweefsel massage.

Goed om te weten

Cupping zal niet gegeven worden bij mensen die bloedverdunners gebruiken of stollingsproblemen hebben, bij uitputting, en op een lege maag.

Na cupping is vaak een ronde aftekening te zien van de cups. Deze kan in kleur variëren van lichtrood tot dieppaars. Deze kleuring is géén bloeduitstorting! Er ontstaat geen onderhuidse bloeding.  De mate van kleuring, en de kleur zelf zeggen iets over de stagnatie die omhoog gehaald is. Bij een chronische- en/of koude klacht zal je eerder een meer blauwe verkleuring zien, en bij een meer recente (pijn)klacht een meer rode kleur. Kinderen kleuren sterker dan volwassenen omdat ze nog meer Yang zijn.

Na een behandeling

De huid is nu druk bezig met het verwerken en afvoeren van de afvoerstoffen. Doe daarom rustig aan en drink voldoende water.  Smeer niets op de huid zolang de plekken zichtbaar zijn, het is belangrijk dat de huid kan blijven ademen. Houdt de plek bedekt de eerste 2 tot 6 uur, pas op met wind, en wacht liefst ook zo lang met douchen. Ga de eerste 2 dagen niet naar de sauna. Als er veel kleuring is geweest, is het raadzaam om de behandeling te herhalen nadat de verkleuring weg is.

Op Google kun je prachtige plaatjes zien van bekende mensen die een cupping behandeling hebben ondergaan, zoals van zwemmer Michael Phelps die het toepast om sneller en vaker te kunnen trainen, maar ook van Jennifer Aniston, Victoria Beckham, David Arquette en Gwyneth Paltrow… het is helemaal “hot”!

Moxa

Moxa is een Japans woord en komt van Mokusa of Mogusa, wat een samenkomst is van Moe Koesa. Moe Koesa betekent brandend kruid. Het kruid dat gebruikt wordt is Artemisia vulgaris, ofwel Bijvoetkruid.

Moxa wordt aangestoken en gaat dan gloeien met o.a. de volgende werking:

  • Het activeren van Yang
  • Het verdrijven van kou en damp
  • Het stimuleren van de qi in acupunctuurpunten, en van de circulatie in de meridianen

Door deze eigenschappen kan Moxa  bij vermoeidheid en kou  de normale behandeling heel mooi aanvullen en versterken.

Moxa kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Ik zet Moxa op de volgende manieren in tijdens een Voetreflex-, Tuina,- of Acupunctuur behandeling:

  • Moxa balsem:  hiermee kan energie en warmte gegeven worden in een groter gebied. De crème wordt bijvoorbeeld op de onderrug (de zogeheten Poort van Ming Meng) of op de knie aangebracht, en verwarmt via een speciale infrarood warmtelamp. Hierdoor worden de kruiden via de huid opgenomen. Deze methode is geurloos.
  • Moxa direct op de huid: Van pure moxa worden kleine kegeltjes gedraaid ter grootte van een speldenknop. Eerst wordt een beschermende crème op de huid  aangebracht. De moxa wordt aangestoken d.m.v. een wierookstaafje. De moxa blijft gloeien totdat de warmte wordt gevoeld, en dan met de vingers gedoofd en weggenomen.  Op deze manier kan heel specifiek een acupunctuurpunt gestimuleerd worden. Werkt zeer krachtig.
  • Moxa op gember: Op een schijf gember worden kegeltjes semi pure moxa gezet en aangestoken. De moxa gloeit helemaal op. Deze moxatechniek wordt met name gebruikt bij klachten die gerelateerd zijn aan kou of damp.
  • Moxastaafje:  Een samengeperst staafje Moxa wordt aangestoken en gaat gloeien. Dit staafje wordt een aantal minuten boven bepaalde acupunctuurpunten gehouden, waardoor deze punten worden gestimuleerd.
  • Bij zwangerschap en bevalling: Moxa wordt al duizenden jaren succesvol toegepast in een aantal heel specifieke situaties: het draaien van een baby in stuitligging, en daarnaast om de bevalling op te wekken wanneer die te lang uitblijft. Ook in de westerse natuurgeneeskunde werd bijvoetkruid hiervoor gebruikt.

 

 

Wil jij de zon alvast aanzetten? Dan schenk ik de thee in…