Nieuw bij Clarijn: auriculotherapie

Een bijscholing die al heel lang op mijn lijstje stond!

Bij auriculotherapie (ooracupunctuur) wordt gebruik gemaakt van punten in het oor die ontstaan wanneer het bijbehorende of gereflecteerde gebied in het lichaam niet in balans is.

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar geeft eigenlijk de weerbaarheid en het aanpassingsvermogen van het lichaam aan op invloeden van buitenaf. Wanneer we onvoldoende kunnen “terugveren” na een sterke emotie, de belasting te groot is geworden voor ons vermogen het te verwerken ontstaat onbalans en na een tijdje ziekte, pijn of ongemak.

Achtergrond en werkwijze

De grondlegger van de auriculotherapie is de arts Paul Nogier. Halverwege de vorige eeuw heeft hij eeuwenoude methoden verfijnd om een pijn ergens in het lichaam te verhelpen via het maken van een brandplekje in het oor, cauteriseren genoemd, en dit verder uitgewerkt. Hij merkte dat de punten ook reageerden op acupunctuur, wat voor zijn patiënten veel minder pijnlijk was. Ook door andere artsen over de hele wereld is in navolging van Dr. Nogier precies uitgezocht welke punten bij welke plaatsen of emoties van het lichaam horen. Is het hele lichaam in balans en gezond, dan worden ook geen pijngevoelige drukpunten gevonden.

Na het afnemen van een korte anamnese wordt door middel van het opsporen van pijngevoelige drukpunten in het oor in combinatie met het voelen van de pols de behandeling uitgezet. De punten die het sterkst reageren en passen bij de hulpvraag worden behandeld.

Wat wordt behandeld met ooracupunctuur?

In principe kunnen allerlei klachten door middel van deze vorm van acupunctuur worden behandeld, maar auriculotherapie is bekend geworden als methode om te kunnen stoppen met roken en als ondersteuning bij het afvallen. Pijn en klachten aan het bewegingsapparaat zijn echter ook zeer geschikt voor deze methode, evenals verminderen van allergieën en stressgevoelige klachten. Een ander bekend protocol van 5 punten in het oor, de NADA methode, kan bij behandeling voor het verwerken van een trauma ondersteunend werken.

Auriculotherapie kan gegeven worden met gebruik van acupunctuurnaaldjes, druknaaldjes of zaadjes die in het oor worden geplaatst.

Bij praktijk Clarijn kan auriculotherapie voortaan als zelfstandige behandelmethode, maar ook ter ondersteuning van de andere behandelmethoden ingezet worden. De steriele miniscule naaldjes of oorzaadjes worden bij de punten gezet die wat langer of extra ondersteuning nodig hebben. Je krijgt hierover ook een duidelijke uitleg mee.

Meteen aan de slag met je oren? Hier kun je lezen hoe je zelf je oren kunt masseren!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?