Chinese Geneeskunde: de Psyche

Versla je Draak en wordt sterker dan ooit!

Stel je een land voor… Aan het hoofd staat de wijze koning, die in zijn paleis woont. De koning geeft leiding aan het land dat gelukkig en in harmonie leeft. De koning wordt hierbij geholpen door de ministers, die hem beschermen, raad geven, informatie geven.

In de Chinese geneeskunde wordt je lichaam vaak gezien als dit land. Alle spelers zijn delen van je lichaam. De koning is als je ziel, die woont in je hart, het paleis. Je zintuigen, het pericard, je lever, je longen en je darmen geven allemaal hun informatie door. In balans werkt dit perfect samen en ben je gezond en gelukkig.

Het paleis van de koning is leeg. Zo heeft de koning de ruimte om tot zijn wijze besluiten te komen en kan hij zijn raadgevers ontvangen. Wanneer dit paleis volloopt met emoties, die niet op tijd opgeruimd kunnen worden, of er gebeurt iets heel schokkends, kan dit maken dat de koning zijn werk niet meer goed kan doen. Dit zou er toe kunnen leiden dat de koning zijn werk niet meer kan uitvoeren of zelfs vertrekt uit het paleis naar een veilige plek.

Onbalans

In het land echter ontstaat nu chaos. Was er al wat onvrede of onbalans omdat de koning door de troep in zijn paleis niet meer de juiste informatie kreeg of kon verwerken, dan kan er uiteindelijk zelfs een coupe gepleegd worden. Het volk komt in opstand en laat zijn angsten en/of verdriet zien, soms in de vorm van honger of roof. Onderbuik gevoelens steken de kop op.
Op een dag grijpt het leger in. In het lichaam is dit je Lever. In goede doen bestaat een leger uit kracht dat een land uitstraalt. Het is er gewoon, paraat, het zorgt dat kleine problemen worden gecorrigeerd, houdt in de gaten of er ergens gevaar dreigt, maar staat in dienst van de koning. Wanneer het leger niet sterk is, is het als een kat in het nauw die zonder na te denken gaat uithalen. De onderbuik gevoelens en het leger vormen samen een Draak die veel kapot maakt. Dit kan zich uiten in woede uitbarstingen, slecht slapen en heftig dromen, paniekaanvallen, manie en depressie.

Vaak waren er al fysieke problemen zoals het ontstaan van allergieën, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, niet meer goed kunnen ontspannen, nachtzweten… In het ergste geval kunnen de delen van het lichaam die de onderbuikgevoelens en het leger vormen zo’n verlangen krijgen naar eenheid met de koning dat ze allemaal hun post verlaten waardoor ernstige problemen kunnen ontstaan. Het is dus zaak dat de Draak verslagen wordt, maar het is nog beter als hij niet ontstaat of herkend wordt als hij nog klein is. Hiervoor zijn binnen de TCM zelfs speciale acupunctuurpunten ontdekt. En daarbij is het niet de bedoeling het leger te verzwakken, deze punten helpen om extra hulpgoederen naar het land te sturen, de boel te kalmeren en het paleis op te ruimen zodat de koning terug kan keren.

Hoofdrolspelers:

  • De koning is de Ziel ofwel Shen en woont in het Paleis van het Hart. Het Hart maakt verbinding en wordt beïnvloed door alle emoties. Hoort bij het Vuur element en de zomer.
  • Lever is de generaal ofwel de Hun. Zijn emotie stijgt op en verspreidt; woede, irritatie, frustratie. Hoort bij het Houtelement en de lente.
  • Long is de minister van transport ofwel Po. Zijn emotie daalt; verdriet, heimwee, droefenis. Hoort bij het Metaal element en de herfst.
  • Milt/alvleesklier is de minister van de Graanschuur. Het midden, die van slag raakt door zorgen en piekeren. Hoort bij het Aarde element, de overgang van alle seizoenen en de nazomer.
  • Nier is de minister van Energie, het huis van Yin en Yang en het Jing, je basisenergie. Deze emotie trekt samen en verhardt, de angst. Hoort bij het Water element en de winter.
  • Naast de 5 elementen zijn er in dit verhaal nog belangrijke rollen weggelegd voor Pericard; de privé secretaris van de koning en Dunne darm als de adviseur van de koning (je onderbuikgevoel).

Herken jij jouw draak? Aan de slag…

Een draak kan ook transformeren in je grootste kracht! Preventief kun je hier zelf aan werken. Kijk naar je emoties en neem ze serieus. Ga mediteren, wandelen en neem je rust. Neem ook af en toe een pauze van alle “schermen” en het nieuws. Vlucht niet in troost-eten of overmatig alcoholgebruik. Hou jezelf niet overeind met koffie of sigaretten.

Kortom; Luister naar je lichaam en zorg er goed voor. Houdt het paleis schoon. Is dit moeilijk, of voelt je Hart vol en zwaar? Vraag dan om hulp. Zoek een luisterend oor, of een therapeut die bij jou past.
Met leefstijltips, behandelingen die helpen met reinigen, kalmeren en de boel weer gaan opbouwen, kan de rust in het land, in jouw lijf, weer terugkeren.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?