Leven met de seizoenen… lente !

Een andere blik op de Lente

Dit is de tijd van het “groeiende yang”. De natuur wordt versterkt wakker uit haar winterslaap en komt tot leven. Wanneer we in de winter genoeg gerust hebben, krijgen we volop zin en energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Net als de boom laat het element Hout, waar de lente bij hoort, ons zien hoe flexibel en sterk we zijn.

De kleur van dit element is groen, de smaak zuur wordt er aan gekoppeld, en het weertype Wind of wisselvalligheid. Op gevoelsniveau brengt deze energie het vermogen om plannen te maken en ook uit te voeren. En dat geeft flexibiliteit of, bij onbalans, juist ongeduld, frustratie en boosheid.

De Hout organen zijn de Lever en de Galblaas, het element manifesteert zich op fysiek gebied in de beweeglijkheid van de pezen en spieren (het oliekannetje dat alles smeert!), in de ogen en de nagels, én het controleert de hoeveelheid en kwaliteit van ons Bloed.

De geboorte en de kinderjaren staan in het teken van Hout. Deze fase heeft een grote invloed op de verdere lichamelijke en geestelijke groei en op ons vermogen tot aanpassen. In de vroege kinderjaren vormen zich de Hout eigenschappen creativiteit, beweeglijkheid, besluitvaardigheid, idealisme en tolerantie.

Het Hout element is erg gevoelig voor stress. Omdat het zorgt voor beweging, groei en flexibiliteit zien we verstoring in de balans terug als (ver-)kramp(ing), stijfheid, het gevoel “een brok in je keel” te hebben, hooikoorts, een kort lontje, jeuk of pijn op steeds wisselende plaatsen en bij vrouwen in klachten rondom de cyclus.

Vaak zie je tegenwoordig aan het begin van de lente een beetje de frustratie oplopen. Het gevoel om van alles te willen, maar er nog niet de energie voor hebben. We waren te druk in de winter, veel drukker dan vroeger toen we bij kaarslicht leefden.

Daarom deel ik hieronder de beste tips om zo veel mogelijk “in je element” te kunnen zijn:

In je element, of hoe beweeg ik mee met de lente…

 1. Hout is het element van beweging en flexibiliteit. Yoga of Tai Chi en Chi Gong zijn fijne manieren om op een uitgebalanceerde manier in beweging te komen. Zoek een manier die voor jou prettig is om in beweging te blijven, zoals bijvoorbeeld dansen of een vechtsport. Elke dag een heerlijke wandeling in het frisse groen is sowiezo een absolute aanrader, en dé oplossing voor voorjaarsmoeheid!
 2. We kunnen ons Hout element ook ondersteunen door in onze voeding kleine hoeveelheden van producten met een frisse en zuurdere smaak toe te voegen. Zuur helpt de lever met ontgiften. Voel je je wat slap, grieperig of zwaarmoedig? Dan kan een goede kippensoep (van een biokip, en mét de botten) wonderen doen.
 3. Wat je beter kan vermijden om je lever te ondersteunen (niet alleen in de lente!) is het eten van fabrieksvetten (chips, koekjes, worst, kaas), gefrituurd eten, chocolade, fabriekszuivel, frisdrank, alcohol en kant- en klaar maaltijden. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…
 4. Lente is altijd de tijd geweest voor de grote schoonmaak. Gebruik de energie die opkomt in het voorjaar om eens lekker alles door te laten waaien en stof en viezigheid te lijf te gaan.
  Die schoonmaak kun je meteen ook doorzetten voor je lichaam. Start de dag met een glas lauw of warm water met een halve uitgeperste citroen. Drink eens een thee met takjes peterselie of brandneteltopjes. In de praktijk heb ik altijd de “opruimhulp” thee op voorraad, maar er zijn ook (biologische) reinigingstheeën te koop. Je lichaam is tot 4 uur na het wakker worden nog bezig met ontgiften; je zou dus een paar dagen lang kunnen proberen hoe het voelt voor je om tot 12 uur alleen thee en water te drinken. En daarna gezond eten zonder toevoegingen. Er zijn veel manieren om het lichaam te reinigen, bijvoorbeeld via een passende, goed onderbouwde vastenkuur, kruiden, voetbaden en via de voetreflex- acupunctuur of Tuina behandelingen. Ik hoor het graag als ik je kan adviseren of ondersteunen.
 5. Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Tuina massage en acupunctuur zijn heel geschikt om stagnaties op te heffen, zodat je zonder belemmeringen weer in beweging kunt komen!
 6. Zoals de Lever het fysieke lichaam ontgift, heeft hij ook een belangrijke taak bij het verwerken en afvoeren van emoties. Elke volledige ademhaling masseert de lever en ondersteunt zo ook dit proces. Voel een paar keer per dag bij jezelf na waar je ademhaling zit, en adem een paar keer bewust, rustig wat dieper in- en uit.

Geniet van de lente!!

Reacties

2 Reacties

 1. Mooie duidelijke informatie.

  Antwoord
  • Fijn om te horen!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?