Daar heb je een punt: Galbaas 25

ONTWAKEN UIT DE WINTERSLAAP

De overgang van winter naar lente brengt altijd een hoop onrust met zich mee. Het weer gaat alle kanten op en is ook heftiger; barre kou en sneeuw, veel wind, buien en dan opeens een paar heerlijke zachte dagen.

Ook bij ons werkt het een beetje zo. Het voorjaar brengt vaak een gevoel van onrust, zin om de boel eens af te stoffen, zin in nieuwe dingen.
Veel mensen hebben nog niet helemaal de energie, we moeten letterlijk eerst nog even “warm worden”, onszelf uitrekken als een beer na zijn winterslaap. Vaak zie je dan ook de irritatie de kop op steken, de onrust wordt ongeduld en zeker nu voelen we extra dat we nog niet alles kunnen wat we zouden willen. Vaak uit zich dat ook in vastzittende spieren, vermoeidheid, hoofdpijn. Het is goed om nu zo vaak je kunt naar buiten te gaan en zon of daglicht te pakken. Als je het gevoel hebt vast te zitten is in beweging komen extra belangrijk. Een lekkere wandeling doet goed.

Het punt Jingmen “Poort naar de Lente” helpt en steunt tijdens deze overgangsperiode. De ligging is op de Galblaas baan, maar het is ook het zgn. alarmpunt voor de Nier. Het beïnvloed en verbind daarom beide elementen. Het ontspant de pezen en zenuwen én geeft je een zetje in de rug bij je activiteiten. Dit punt wordt ook ingezet bij lage rugpijn en voor mensen die het snel koud hebben. Bij mensen waarbij de galblaas (net) verwijderd is krijgt het ook aandacht.

Je vindt het punt in je zij aan het einde van de 12e rib. Je vind het door je handen in je zij te zetten, met de duimen naar achteren. Zoek met je duimen de onderste ribben en volg ze tot je bij een meestal flink gevoelig punt komt (zeker als daar wat extra aandacht nodig is!). Zie het plaatje voor referentie. Druk en draai daar gedurende een minuut. Je kunt dit het beste een paar dagen doen en voel dan hoe langzaam ook de gevoeligheid van het punt afneemt. Adem tijdens het drukken rustig “er naar toe” in gedachten.

Het is nu echt bijna lente!!

Heb je ernstige of chronische klachten maak dan een afspraak, of bezoek je huisarts of een therapeut die je verder kan helpen om de onderliggende oorzaak op te sporen en te behandelen. Acupressuurpunten zijn een fijne extra hulp, maar vervangen nooit een professionele behandeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?