Daar heb je een punt… Blaas 52

GO WITH THE FLOW

De wilskracht die je niet met de wil kunt sturen, ofwel je onderliggende drijfveer, daar staat dit punt voor; die “woont” hier.
Een krachtige Zhi, je zieledeel dat in de Nier woont geeft de wil om te (over-) leven, om je voort te planten, om gelukkig te zijn. Het plantje op het plaatje heeft ongetwijfeld een heel sterke Zhi!
Zie het beeld voor je van iemand die schijnbaar moeiteloos leeft en op een natuurlijke manier kan reageren op alles wat het leven te bieden heeft. De verpersoonlijking van de Chinese uitdrukking Wu Wei, wat het hoogste is om te beoefenen, het doen zonder (bewust, met de wil) in actie te komen.

Angst en stress die in het lichaam geen goede uitweg heeft gevonden blijft “hangen” in de Nieren en kan daar onbalans creëren. Dit kan 2 (extreme) kanten op gaan. Aan de ene kant kun je een totale ineenstorting van de wilskracht zien, met verlies van passie, focus, kracht, waarbij iemand zich verhard, terugtrekt of wanhopig wordt. Aan de andere kant zie je juist rusteloosheid, onstuitbare activiteit en hyper ambitie. Ook vergeetachtigheid, verslavingsgevoeligheid (opstart koffie!) en slapeloosheid zie je vaak bij een Nier of Zhi onbalans.

Het is het Backshu punt van de Nier op de Blaasmeridiaan. De backshu punten is een verzameling punten die ieder een lichaamsfunctie of orgaan onderhouden.
Het punt heeft een sterke relatie met het Hart en helpt met de balans van Yin en Yang.

In het lichaam zie je dan vaak rugpijn, met name van de onderrug, maar ook klachten als incontinentie, onvruchtbaarheid en libido problemen. Vaak hebben mensen het ook heel koud, zelfs met extra lagen kleren. Degenen die in het spectrum aan de kant van de onrust zitten ervaren juist opvliegers.

Je vindt het punt op de onderrug, ter hoogte van de navel (tussen L2 en L3), op 4 vingers afstand van de middellijn. Je kunt dit punt bij jezelf stimuleren d oor op je rug te gaan liggen en je vuisten onder je rug te schuiven. Druk nu met je knokkels het punt. Je kunt ook zittend op een stoel achterover leunen en met je vuisten tussen de rugleuning de punten bewerken met je knokkels.
In China zag ik regelmatig mensen die met hun vuisten zichzelf achter op de rug klopten om het punt te versterken. Heel nuttig als je lang in een rij moet wachten ;-).

Heb je ernstige of chronische klachten maak dan een afspraak, of bezoek je huisarts of een therapeut die je verder kan helpen om de onderliggende oorzaak op te sporen en te behandelen. Acupressuurpunten zijn een fijne extra hulp, maar vervangen nooit een professionele behandeling.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?