Daar heb je een punt… Maag 36

Je hebt baas boven baas… binnen de Chinese geneeskunde is dit hét punt! Het Zwitserse zakmes, de alleskunner: ZuSanLi, het 3-mijlspunt.

Wat het doet? Het stimuleren van dit punt verzamelt je krachten, haalt vermoeidheid weg, helpt bij spijsverteringsproblemen en stimuleert het immuunsysteem.

Das niet niks! Vandaar ook de naam van het punt; volgens de legende gebruikten soldaten dit om nog 3 mijl extra te kunnen lopen. Nog een legende; als je iedere dag dit punt stimuleert kan je honderd jaar oud worden! (laat je me weten als het gelukt is?) Al in de 5e eeuw schreef een beroemde arts (Qin Cheng-zu, wie kent ‘m niet) dat alle ziekten behandeld kunnen worden met dit punt. Ook in de moderne wetenschap is het punt bestudeerd en is vastgesteld dat bij stimulering van het punt er meetbare veranderingen ontstaan in de gebieden van de hersenen die verbonden zijn met de maagfunctie (2003, Yin, Jin, Qiao et al.).

Het is het Aarde punt op een Aarde meridiaan en geeft dus een gevoel van stabiliteit en kracht, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Op het plaatje hieronder zie je hoe je het punt kunt vinden. Het zit op allebei je benen en je kunt het stimuleren door er met je losse vuisten afwisselend op te “slaan”, of door het punt warm te wrijven, of er op te drukken/draaien.
Een paar minuutjes elke dag is genoeg!

Laat je me weten of het iets voor je doet? Delen mag, zo helpen we elkaar! Ik wens je een energieke dag toe…

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?