Voetreflex en kanker

Om ook rondom de ziekte kanker op een professionele, verantwoorde en veilige manier ondersteuning te bieden heb ik specifieke bijscholing gevolgd.

Tijdens en na de reguliere behandelingen in het ziekenhuis kan (voetreflex-)massage op verschillende momenten en manieren ondersteuning bieden. Cliënten die massages hebben ondergaan hebben de volgende effecten genoemd*:

  • Ontspanning; vermindering spierspanning, beter slapen, meer rust, acceptatie;
  • Verminderen van bijwerkingen van chemo; minder moeheid, minder misselijkheid, minder last van neuropathie, betere concentratie.

Let op: Naast deze effecten is het ook mogelijk dat u zich tijdelijk wat loom of ‘zwaar’ voelt door de ontspanning of zelfs wat vermoeid door het loslaten van spanning. Wat ook wel eens voorkomt is dat u wat hoofdpijn krijgt of een ‘licht in het hoofd’ gevoel. Dan is het nodig om uw lichaam wat extra te ondersteunen bij het afvoeren van afvalstoffen, bijvoorbeeld door middel van een voetbad met wat zout en het extra drinken van (lauw) water. U kunt altijd contact opnemen als u zich zorgen maakt.

Contra—indicatie voor de massage:

  • Tijdens en een paar dagen na een ijskap;
  • Wanneer uw arts de ondersteunende massage afraadt;
  • Bij trombose.

* Voetreflexmassages bij kanker zijn bedoeld ter ondersteuning of aanvulling van de behandelingen van uw arts of oncoloog, geen alternatief, behandeling of therapie. De massages worden per keer afgestemd op uw conditie, situatie en behoefte van dat moment. De genoemde effecten kunnen op geen enkele manier gegarandeerd worden en kunnen per persoon en situatie verschillend zijn. 

 

Chinees gezegde: – “Wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan,
wees alleen bang om stil te staan”