Natuurgeneeskundige therapie

Bij mijn behandelingen werk ik volgens de principes van de natuurgeneeskunde:

  • Zelfherstel
  • Gezondheidsbevordering
  • Afvalstoffen en ontgifting
  • Minimale interventie
  • Behandeling van de “hele” mens
  • Samenwerking behandelaar/behandelde

Met gerichte massage of acupunctuur kun je heel veel bereiken, maar je hebt je gezondheid ook in eigen hand!

 

Dr. Hans Moolenburgh beschrijft het heel mooi in zijn boek “Op je gezondheid”. Hij spreekt van “terreingeneeskunde” als tegenhanger van de “lik-op-stuk” geneeskunde:

Stelt u zich voor dat u bezitter bent van een park. Dat park bestaat uit een prachtige boompartij, mooie heesters, grasvelden, bloembedden, vijvers met waterplanten, een moestuin, een kruidentuin. Maar u gaat dat park verwaarlozen. U was gewend er in te werken, samen met uw tuinlieden, maar u vergeet het park door alle andere bezigheden. Wat gebeurt er dan? Er komen schimmels in de bomen, bramen overwoekeren de heesters, mollen vernielen het gras, de vijvers gaan stinken, in de moestuin en de kruidentuin vinden we alleen nog brandnetels.
Als je dat park wil gaan opknappen moet je gaan hakken, wieden, spitten en mesten, en daarna moet je voorzichtig weer aanplanten.
Zo ziet de terreingeneeskunde er ook uit. Die ziet ziekte als een eindstadium van een al lang bestaande toestand. Die brengt eerst in kaart waar het echt begonnen is en gaat dan schoonmaken, aanvullen, draineren en voorzichtig weer wat ‘planten’, zowel stoffen waaraan een tekort is als nieuwe gevoelens en nieuwe ideeën. Als zo’n terrein eenmaal schoon en fris is, zal in zo’n terrein ziekte niet zo best meer willen groeien.

Omdat ik heel veel voldoening haal uit het leren hierover, maar ook uit het verspreiden van deze kennis en nieuwe inzichten, geef ik hierin af en toe ook les. In drie avonden vertel ik over Natuurgeneeskunde in het dagelijks leven, waarin ook voetreflex en de Chinese geneeskunde aan bod komen. Het is vooral een praktische cursus, waarbij het geleerde meteen toegepast kan worden. Hou deze website in de gaten voor nieuwe data.

Darwin – “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen”