Leef met het element... Aarde!

Nazomer – tijd van warmte en overvloed

Achtergrond informatie

Het element “Aarde” is gekoppeld aan de nazomer, de tijd van de oogst, van warmte en overvloed in de natuur. Tegelijkertijd maakt de puur yange kracht van de zomer langzaam plaats voor de meer naar binnen gerichte kracht van yin.

Het Aarde element neemt een bijzondere plaats in binnen de elementenleer. Het is de kracht van “het midden”, als een rustpunt na alle overgangsfasen, waarin je je kan terugtrekken om je te versterken. 

 Bij het element Aarde hoort de kleur geel (het slib van de "Gele rivier" in China is erg rijk aan voedingsstoffen" en het is de kleur van rijp graan en rijst), de smaak zoet en de weersgesteldheid vocht.

Het element Aarde laat zich in ons lichaam vooral zien in onze buik; de milt/alvleesklier, je darmflora en de maag, maar ook de mond, als start van de spijsvertering hoort erbij.  Dit element is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het bloed, de lymfe (afweer) en het bevochtigen en verstevigen van de spieren en het bindweefsel. De Milt wordt gezien als het orgaan dat alles op zijn plek houdt dus verzakkingen (en rimpels!) en blauwe plekken zijn een teken dat je wat meer aandacht mag geven aan je Aarde element.

De aarde organen zorgen dus op lichamelijk vlak voor het opnemen en verwerken en omzetten van voeding. Op geestelijk niveau gebeurt hetzelfde, namelijk opname, verwerking en transformatie van indrukken, waarmee onze geest gevoed wordt. Als de aarde energie zwak is, krijgen dus ook de denkprocessen te veel nadruk, we gaan piekeren en “in cirkeltjes denken”. We verliezen het contact met de aarde.

Spijsverteringsproblemen of klachten die binnen het Aarde element vallen zijn zeer divers zoals je hierboven ziet en niet altijd even makkelijk op te lossen. Een Chinees werkend therapeut kan je helpen uitzoeken waar het probleem ligt en hoe het in balans gebracht kan worden. De tips hieronder zijn preventief bedoeld en werken bij minder ernstige klachten.

 In je element, of wat te doen in de Aarde periode

  • De Milt is het eerste orgaan dat lijdt onder verkeerde voeding. Voedingswaarde wordt binnen de Chinese geneeskunde vooral bepaald door de kwaliteit van de qi, en wat we op kunnen nemen. Granen en rijst bijvoorbeeld zijn uiterst qi-rijk; het heeft de kracht van de zon, de regen en de aarde in zich.
  • Wanneer we enorme trek hebben in iets zoets, willen we eigenlijk ons Aarde element versterken. Ons lichaam vraagt dan om de zoetige smaak van een volkoren boterham, of gekookte wortel of pompoensoep, niet om suiker en chocolade!
  • Eet pure producten, die nu in Nederland groeien.
  • Vermijd zo veel mogelijk suiker, ijskoude dranken en producten met toevoegingen.
  • Eet met mate rauwe groenten. Wanneer het warm en/of gekookt is kan ons lichaam makkelijker de voedingsstoffen eruit halen. Probeer ook wat vaker warm te ontbijten of lunchen!
  • Merk je dat je veel aan het piekeren of twijfelen bent, neem dan ’s avonds voor het slapen gaan een heerlijk voetbad met bijvoorbeeld dodezee zout. Voeg eventueel wat druppels lavendelolie toe.
  • Geniet van de laatste zonnewarmte en de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Zo bouw je kracht op voor de winter. Maak regelmatig een (bos)wandeling.
  • Met een goede (buik)ademhaling masseer je je buikorganen. Adem bewust zo laag mogelijk, en verleng je uitademing. Als je wil kan ik je hier een keer mee helpen.

Dit zijn uiteraard zeer globale richtlijnen. Op de pagina Leefstijltips kun je een aantal recepten vinden wanneer je aan de slag wil gaan met het versterken van het Aarde element en daarmee je  hele lichaam. Op basis van je conditie en omstandigheden kan ik je in de praktijk een passend voedingsadvies geven..

 
 
 
Home > Leefstijltips > Leven met de seizoenen... nazomer!
 

Praktijk Clarijn
Carine van der Vaart-Schoonheijt
Frederik Hendrikstraat 11
5583 CL Waalre

telefoon: 06-55116476
e-mail: carine@clarijn.nl

 

© design, CMS Smyler Web | .