Praktijk Clarijn - Herfst
 

Herfst - De kracht van het Metaal element

Nu het weer kouder wordt hoor ik van veel mensen dat de herfst een moeilijke tijd voor ze is.

Dat klopt; na de creatieve kracht die in de lente te voelen is, de daadkracht van de zomer, de rustige stabiele oogsttijd tijdens de nazomer, komen we nu onder invloed van de terugtrekkende kracht van de herfst. Dat voelt heel anders! En veel mensen ervaren ook allerlei emoties; vaak verdriet, en weemoed naar de zomerwarmte. Maar ook deze tijd verdient het om doorleefd te worden. Er is nog één klus te doen voor we de rusttijd van de winter in gaan…
De herfst is de tijd van het Metaal element. De organen die erbij horen zijn de Longen en de Dikke Darm. De Long is het huis van ons voelen, en ons gevoel. De Dikke Darm heeft te maken met loslaten wat niet meer nodig is. En dat is waar deze tijd ons toe uitnodigd.
In ons lichaam wordt het metaal element ook vertegenwoordigd door de mineralen en sporen elementen. De oude alchemisten probeerden vanuit hun kennis en ervaring van gewone metalen goud te smeden. Het Chinese karakter voor metaal staat voor het zoeken naar het waardevolle diep van binnen. Het is de tijd om, net als de bomen, je ware kleur te laten zien!
 

In je element, of wat te doen in de Metaal periode:

  • Elke herfst brengt de aanmoediging vanuit de terugtrekkende natuur om te voelen, onszelf te leren kennen en van daaruit los te laten wat we niet meer nodig hebben. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk gebeuren. En ja, dit is vaak lastig! En het hoort erbij. Even rustig stilstaan bij het afgelopen jaar… wat is er gebeurt, waar ben ik trots op, wat zou ik anders willen doen. Welke spullen kunnen het huis uit.
  • Misschien komt er dan een emotie naar boven. Voel het maar even, kijk er naar, en adem dan rustig door en vooral uit… Je ademhaling is je grootste steun nu; voel de verse lucht je lichaam binnenstromen en laat alles wat je niet meer nodig hebt met je uitademing wegvloeien.
  • Nu is dus ook bij uitstek de tijd om eens wat meer aandacht te hebben voor je ademhaling. Op de pagina leefstijltips verzamelde ik hierover allemaal nuttige weetjes, tips en oefeningen voor je.
  • Zoek wanneer je kunt de zon nog op om zo veel mogelijk vitamine D op te nemen. Het lage zonlicht in de herfst kan via onze hypofyse ook helpen om je sterker te voelen.
  • Een wandeling buiten kan je alles geven; de rust om te overpeinzen, het voelen van de zon, de regen of de wind op je huid, de geuren van de herfst en een bewuste verdiepte ademhaling die je mee kunt nemen voor de rest van de dag.
  • Het begint weer belangrijk te worden om warme, voedzame, troostende dingen te eten. Kijk eens op de website bij de recepten voor de heerlijke pompoensoep!

Ga voor Goud! Ik wens je een prachtige, krachtige herfst.

 
 
 
Home > Leefstijltips > Leven met de seizoenen - Herfst
 

Praktijk Clarijn
Carine van der Vaart-Schoonheijt
Frederik Hendrikstraat 11
5583 CL Waalre

telefoon: 06-55116476
e-mail: carine@clarijn.nl

 

© design, CMS Smyler Web | .