Kruidengeneeskunde

Het inzetten van kruiden is naast acupunctuur en (Tuina- of voetreflex-) massage een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde.  Vooral de toepassing bij condities die te maken hebben met een “leegte”, heb ik inmiddels de ervaring dat de kruiden een belangrijk verschil kunnen maken.

Elke kruid heeft een eigen specifieke werking, bijvoorbeeld koelend of juist verwarmend, vocht afdrijvend, samentrekkend, verzachtend of stimulerend. Door duizenden jaren waarneming zijn planten op allerlei aspecten beschreven en zo is ook een Materia Medica ontwikkeld met formules met een indeling naar ziektebeeld of syndroom. Kenmerkend voor een Chinese kruidenformule is de indeling. Elke formule bestaat uit een “keizerkruid” dat het belangrijkste aspect beïnvloed en ook de sterkste invloed heeft. Dan zijn er 1-5 “ministerkruiden” die deze werking versterken en ondersteunen, of een ander belangrijk deel van het patroon beïnvloeden.  Verder zijn er “helpers” die eventuele bijwerkingen wegnemen en op andere manieren ondersteunen bij dit specifieke syndroom. Als laatste worden “boodschappers” toegevoegd die zorgen voor goede opname op de juiste plaats, zoals een bepaald lichaamsgebied, orgaan of meridiaan.

Patentformules

Door de eeuwen heen is er een aantal formules ontwikkeld die voor specifieke ziektebeelden toepasbaar zijn. Deze patent formules kan ik adviseren ter ondersteuning van de behandeling en altijd na een zorgvuldige anamnese. De kruiden patent formules die ik adviseer kunnen afhankelijk van de klacht(en) in diverse vormen worden ingenomen of toegepast. In China worden vaak ruwe kruiden voorgeschreven, waar dan een soort thee (Tang) van getrokken wordt om in te nemen. Ik werk samen met de Natuurapotheek, die 500 veelgebruikte kruiden in extract vorm in haar bestand heeft om de formules exact volgens de Chinese receptuur samen te stellen. Dit droge extract, ofwel granulaat, kan in capsules worden gedaan om inname te vergemakkelijken.

De kruiden in de patentformules voldoen aan zowel de Europese als aan de Nederlandse wettelijke normen. Ook voldoen de kruiden aan de CITES (convention of International Trade in Endangered Species of fauna and flora) wetgeving. Verder zijn ze volgens apotheeknormen en GMP (Good Manufacturing Practice) gecertificeerd. Er is dus geen sprake van het gebruik van bedreigde dier- of plantensoorten in de formule en er zijn geen zware metalen, pesticiden of verboden middelen in te vinden.

Kruiden uit de omgeving

Tijdens het basisjaar van de opleiding ChinHerbs heb ik geleerd om "Westerse kruiden" op de Chinese manier toe te passen. Kruiden uit onze eigen omgeving werken vaak het best voor ons. De opleiding heeft me ook inzicht gegeven in de mogelijkheden en toepassingen van kruiden. Zo werk ik nu met zelf gemaakte kruiden massage olie, voetbadkruiden en theemixen. Ter ondersteuning van de behandeling maak ik op verzoek ook kruidenzalf en/of -thee op maat voor cliënten. 

 
 
 
Home > Extra > Kruiden en patentformules
 

Praktijk Clarijn
Carine van der Vaart-Schoonheijt
Frederik Hendrikstraat 11
5583 CL Waalre

telefoon: 06-55116476
e-mail: carine@clarijn.nl

 

© design, CMS Smyler Web | .