Leven met de seizoenen – herfst

De natuur trekt zich terug en vertraagt

Na de creatieve kracht die in de lente te voelen is, de daadkracht van de zomer, de rustige stabiele oogsttijd tijdens de nazomer, komen we nu onder invloed van de terugtrekkende kracht van de herfst. Dat voelt heel anders! En veel mensen vinden het confronterend en ervaren emoties; voorop vaak verdriet, en weemoed naar de zomerwarmte.

Maar ook deze tijd verdient het om doorleefd te worden. Door te leven volgens de wetten van de natuur voelen we ons beter in ons element. Er is nog één klus te doen voor we de rusttijd van de winter in gaan… De herfst is de tijd van het Metaal element. De organen die erbij horen zijn de Longen en de Dikke Darm.
De Long is het huis van ons voelen, en ons gevoel. De Dikke Darm heeft te maken met loslaten wat niet meer nodig is. En dat is waar deze tijd ons toe uitnodigt.

In ons lichaam wordt het metaal element ook vertegenwoordigd door de mineralen en sporen elementen. De oude alchemisten probeerden vanuit hun kennis en ervaring van gewone metalen goud te smeden. Het Chinese karakter voor metaal staat voor het zoeken, het weer ontdekken van het waardevolle diep van binnen. Het is tijd om, net als de bomen, je ware kleur te laten zien!

In je element, de beste tips voor de Metaal periode:

 1. Elke herfst brengt de aanmoediging vanuit de terugtrekkende natuur om te voelen, onszelf te leren kennen en van daaruit los te laten wat we niet meer nodig hebben. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk gebeuren. En ja, dit is vaak lastig! En het hoort erbij. Even rustig stilstaan bij het afgelopen jaar… wat is er gebeurt, waar ben ik trots op, wat zou ik anders willen doen. Welke spullen kunnen het huis uit. Ruimte maken!
 2. Misschien komt er dan een emotie naar boven. Voel het maar even, kijk er naar, en adem dan rustig door en vooral uit… Je ademhaling is je grootste steun nu; voel de verse lucht je lichaam binnenstromen en laat alles wat je niet meer nodig hebt met je uitademing wegvloeien.
 3. Nu is dus ook bij uitstek de tijd om eens wat meer aandacht te hebben voor je ademhaling. Ik verzamelde hierover allemaal nuttige weetjes, tips en oefeningen voor je in deze blog: Ademhaling, info en oefeningen
 4. Zoek wanneer je kunt de zon nog op om zo veel mogelijk vitamine D op te nemen. Het lage zonlicht in de herfst kan via onze hypofyse ook helpen om je sterker te voelen.
 5. Een wandeling buiten kan je alles geven; de rust om te overpeinzen, het voelen van de zon, de regen of de wind op je huid, de geuren van de herfst en een bewuste verdiepte ademhaling die je mee kunt nemen voor de rest van de dag.
 6. Het begint weer belangrijk te worden om warme, voedzame, troostende dingen te eten. Voor tips inspiratie en recepten kun je kijken bij het bericht over Voeding volgens de vijf elementen.
Ga voor Goud! Ik wens je een prachtige, krachtige herfst.

Reacties

2 Reacties

 1. Dankjewel

  Antwoord
  • Graag gedaan!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?