Leven met de seizoenen…Zomer!

Een andere blik op de zomer of wel “Volg je hart!”

Volgens de Chinese kalender zitten we nu volop in de fase van het Vuur, ofwel de zomer. Ieder seizoen heeft zijn eigen karakter. Wie zich aanpast aan de seizoenen voelt zich lekker “in zijn element”!

Het element Vuur volgt in de Chinese cyclus van de vijf elementen op het Hout (de lente). Het Vuur wordt gevoed door het Hout. Je kunt dit zien als de oplaaiende vlam van het leven – vol kracht, plezier en opwinding.
Deze periode wordt ook wel “het grote Yang” genoemd.
Het vuur zie je terug in de kracht van de jeugd, in al het bloeiende, en in de liefde.

Bij het element Vuur hoort de kleur rood, en de bittere smaak.
In het lichaam hoort het element bij de Chinese orgaansystemen Hart en de Dunne Darm, en werkt het door in de bloedsomloop en de tong (de spraak).
Op het gebied van de emoties creëert vuur vreugde, het lachen, maar ook intuïtie, bewustwording en medegevoel. “Wat past bij mij”.

Als het vuur in de mens niet voldoende wordt gevoed en aangewakkerd, dan ontstaat desinteresse en lusteloosheid. Het materiële wordt steeds belangrijker, en ook het eigen ego. Als er in het leven te weinig blijdschap is, lijdt het hart en dooft het vuur. Als het vuur te sterk vlamt, wordt de mens te fanatiek en verteert zijn levenskracht.
Om het Vuur element in balans te houden is het belangrijk om af en toe bewust de tijd te nemen voor een tevreden, ontspannen gevoel.

De 7 beste tips om in je element te zijn in de Vuur-periode:

  1. In deze Yange tijd is het goed om dat vuur goed te gebruiken! Dit betekent dat het nu belangrijk is om zo veel mogelijk buiten in de zon te zijn en lekker veel te bewegen. Prikkel je zintuigen!
    Hiermee voorkom je onrust en een neerslachtig gevoel in de winter.
  2. Wanneer je wil afkoelen, gebruik dan koelend voedsel zoals munt, komkommer, (iets bittere) salade, rooibos- of muntthee, en groente en fruit van het seizoen.

  3. Pas op met ijskoude dranken omdat dit je lichaam extra belast, vooral je maag en darmen. Daarbij gaat je lichaam enorm “stoken” om je maaginhoud weer op een verteerbare temperatuur te krijgen. Dit kost energie én je krijgt het er extra warm van! Daarom is het vaak fijner om een lekker kopje thee te nemen.

  4. Tijdgebrek, teveel denkwerk, sigaretten, alcohol en koffie leiden tot oververhitting van het lichaam.

  5. Lachen versterkt je immuunsysteem, verdiept je ademhaling en verminderd stressklachten… zelfs net doen alsof heeft al een positief effect op je gezondheid. Begin de dag met een brede glimlach naar jezelf in de spiegel en zoek bewust fijne dingen op!

  6. Koel aan het eind van de dag eens lekker je voeten in een lauw voetbad, met bijvoorbeeld pepermunt olie, of lavendel.

  7. Het Hart, en dus het Vuurelement staat voor Verbinding; de zomer is de uitgelezen tijd om contacten te leggen en samen met vrienden en/of familie er op uit te trekken of te eten. Probeer dit, juist in deze tijd, weer zo veel mogelijk te realiseren. 

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer weten?