Smeerwortel – EHBO

De eerste zalf die ik wilde maken (en nog steeds mijn favoriet) is zalf van smeerwortel ofwel Symphytum officinale.
Op de huid is dit plantje namelijk een echt EHBO-kruid, met een veelzijdige en diepe werking.

Smeerwortel wordt ook wel de “Nederlandse Arnica” genoemd, maar is eigenlijk handiger! Smeerwortel mag namelijk wel op een kapotte huid gesmeerd worden, arnica niet.

Toepassing

Het verbetert de doorbloeding, bevordert de aanmaak van nieuwe cellen en weefsel, werkt ontstekingsremmend, bloedstelpend en pijnstillend. Daarnaast vermindert het zwelling.

Hierdoor is het dé zalf om in de buurt te hebben voor sportblessures, kneuzingen, blauwe plekken, slecht genezende wonden, kloven, spierpijnen, acné, spataderen en op peesontstekingen. De zalf werkt tot diep in de huid en omdat het de heling van wonden versnelt kan het littekenvorming verminderen. Daarbij maakt het de wond ook schoon van binnenuit, iets wat goudsbloem, die ook huid herstellend werkt niet doet. Daarom is het ook zeer geschikt om bij de hand te hebben voor “vieze” (schaaf-) wonden met straatvuil bij kinderen.

Hoe het wordt gemaakt

De zalf wordt gemaakt door de wortel (in het voorjaar of in de herfst) voorzichtig te verwerken in een vette basis (ik gebruik amandelolie, cacaoboter, sheabutter en bijenwas).
Het is een tijdrovend maar wel heel leuk werkje om alle kracht optimaal in de zalf te krijgen, door minimaal 4 keer smelten, roeren en weer opstijven gedurende 24-48 uur. Ik doe er nog wat druppeltjes etherische lavendel- of geranium olie bij voor een extra verzachtende werking én natuurlijk de aangename geur… heerlijk! Ik maak en gebruik ‘m ook voor mezelf en mijn gezin, dus met heel veel liefde, zorg en aandacht.

Ga er liever niet zelf mee aan de slag zonder de juiste kennis en begeleiding. Er zitten, naast allantoïne, ook alkaloïden in het blad die bij het innemen (van grote hoeveelheden) schade aan de lever kunnen geven. Gebruik het dus alleen uitwendig, voor de zalf of in kompressen. Respecteer de natuur; wanneer ik de wortels oogst laat ik altijd een deel zitten zodat de plant kan doorleven.

Smeerwortelzalf en Goudsbloemzalf heb ik áltijd in huis en te koop voor cliënten. De Goudsbloem of Calendula voor de oppervlakkige wonden en huidirritatie, de smeerwortelzalf voor alle problemen dieper in de huid.

Reacties

2 Reacties

  1. waar vindt ik de plant smeerwortel in brunssemmerheide

    Antwoord
    • Het is vaak even zoeken naar de smeerwortel. De smeerwortel staat vaak bij bossen en velden. Wellicht kun je iemand met kennis van kruiden uit de buurt vragen. Overigens mogen in Nederland niet zomaar alle planten uitgegraven worden. Dit moet altijd met zorg gebeuren zodat de plant verder kan leven. Ik heb zelf smeerwortel in mijn tuin gezet zodat ik het niet uit het wild haal.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?