Een sterk immuunsysteem

Wat kun je zelf doen voor een sterke afweer? Hieronder deel ik de 7 beste tips:

  1. Blijf in beweging, vooral door wandelen.
    Wandelen geeft ontspanning en een verdieping van je ademhaling. Je ziet hoe de natuur, ondanks alle gekte, gewoon doet wat ze altijd doet. Probeer vooral ook naar buiten te gaan wanneer de zon schijnt. Goed voor je humeur en voor de aanmaak van Vitamine D. Doe ook rustige oefeningen, zoals yoga of tai qi.  Ook “Nederland in Beweging” kan nu een alternatief zijn voor de sportschool.
  2. Draag een sjaal als je buiten bent.
    Heel belangrijk, vooral ook bij dit virus. Zorg vooral dat de achterkant van je nek warm blijft en geen tocht krijgt.
  3. Drink voldoende, vooral warm water of kruidenthee.
    Denk aan verse gemberthee, maar ook aan (een mix van) echinacea, vlierbloesem, tijm, eucalyptus, laurier, steranijs, zoethout, longkruid, duizendblad, verbascum…
  4. Eet gezond en vul je eventueel je voeding aan met supplementen.
    Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkte voeding, vermijd junkfood. Vooral veel groenten en fruit, noten, zaden, kiemen en (verse) kruiden. Eet ook knoflook, uien en groenten uit het seizoen.
    Iets extra’s nemen is nu geen luxe. Een goede kwaliteit Multivitamine is een goede basis om eventuele tekorten aan te vullen. Specifiek voor het immuunsysteem is (goed opneembare) Vitamine C (bijvoorbeeld Ester C) en vitamine D3 heel nuttig. Neem deze in de aanbevolen dosering preventief, en bij klachten extra. Bij klachten kun je ook extra zink nemen, best in de vorm van zuigtabletten. Daarnaast zijn omega 3 vetzuren heel belangrijk, bijvoorbeeld uit vette vis of algenolie. Probiotica helpen niet alleen je darmmicrobioom te verbeteren, maar ook meteen de weerstand in je longen.
  5. Door “soepen en pappen” te eten spaar je en versterk je je energie.
    Kippenbouillon wordt niet voor niks al eeuwenlang in vele culturen gezien als hét geneesmiddel. Maak je eigen bouillon met een biologische soepkip of restjes kip en vooral ook de botten. Ik eet zelf nauwelijks vlees meer, maar dit is een uitzondering. Daarnaast kun je de soep extra versterkend maken met: shiitake paddenstoelen, gember, laurierblad en kurkuma. Maak je pap met bijvoorbeeld haverdrank. Melk werkt slijmvormend. Ook je pap kun je extra verwarmend maken met gemalen gember, kaneel, kurkuma en bijvoorbeeld zwarte bessen. Gebruik honing om te zoeten, liefst van een imker uit de buurt.
  6. Gebruik ruim verse of gedroogde kruiden door het eten.
    Extra nuttig zijn nu: steranijs, tijm, laurier, oregano, kaneel naast de hierboven al genoemde kruiden en specerijen.
  7. Zorg voor genoeg rust en ontspanning.
    Je stress systeem snoept naast je energie ook hormonen, bouwstoffen en je afweer af. Beperk het kijken naar het nieuws tot 1, hooguit 2 momenten per dag, en ga daarna weer even een goede wandeling maken of iets anders doen waar je blij van wordt. Geniet bewust, ook van de rust en de extra tijd die alle afgezegde afspraken oplevert. Zet de TV vaker uit en ga op tijd naar bed.

Als je toch ziek wordt: accepteer dat koorts erbij hoort en heel nuttig is om een virus te verslaan. Het is een teken van een sterk immuunsysteem. Neem dus niet meteen paracetamol, maar neem je rust, zorg goed voor jezelf en ga naar bed! Let op: Bij té hoge koorts (boven 41 graden en/of langer dan een paar uur) een snelle verslechtering van je klachten of benauwdheid, of bij een al bestaande lage weerstand, neem je direct contact op met je arts en volg je zijn of haar instructies.
Wanneer je zorgt voor iemand met koorts kun je ook koelen met natte doeken op de kuiten. Ook hier hou je in de gaten dat dit de koorts daardoor vrij snel moet laten dalen, zo niet; naar de dokter/ziekenhuis.

Voor elke dag koorts neem je als het weer beter gaat ook een dag extra rust. Laat als je ziek bent ook je huisgenoten extra vitaminen nemen en meedoen met alle bovenstaande tips. De afgelopen tijd heb ik me extra verdiept in het Corona virus en ik heb de beschikking over veel onderzoek dat specifiek hiernaar is gedaan. Over het algemeen gelden alle tips hierboven ook bij Covid-19 (en varianten). Mocht je vragen hebben neem dan contact met me op.

Reacties

2 Reacties

  1. Hallo Clarijn,

    Zou je me ook kunnen vertellen wat een goede multi vitamine is om te slikken nadat je covid hebt gehad. Ik heb het zelf gehad, en heb wel allerlei extra dingen geslikt, en slik het nog steeds omdat mijn klachten helaas na 10 weken nog steeds niet helemaal verdwenen zijn. Ik weet dat zink en selenium ook belangrijk zijn. Maar zou jij me kunnen vertellen of je dit ook extra zou moeten innemen naast een goede multivitamine? En waarom zink zuigtabletten. Wat goed dat je er meer onderzoek naar hebt gedaan en dat je een berichtje over complementaire zorg op facebook hebt gezet! Ben je dankbaar!
    Hartelijke groet, Nicole Drenth

    Antwoord
    • Beste Nicole, dankjewel voor je reactie. Een goede gezondheidswinkel kan je hiermee het beste adviseren; zij krijgen als het goed is regelmatig bijscholingen en ik ben geen orthomoleculair specialist. Ik noem speciaal zink zuigtabletten omdat dit virus al in de bovenste helft van de luchtwegen erg actief is. De zuigtabletten zorgen er voor dat de zink lokaal wordt opgenomen op de plek waar het het meest nodig is. Ik hoop dat ik je vraag hiermee beantwoord heb. Hartelijke groet, Carine

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?