Yin voeden

Yin voeden? Waarom is dat nodig en hoe doe je dat dan?

Het concept Yin staat voor rust, innerlijk, vrouwelijk, stil en koel. Yang is meer bewegend, warm, actief, mannelijk. In het lichaam, materieel gezien staat Yin voor de vloeistoffen in je lichaam; lymfe, bloed, hersenvocht, synoviaal vocht.
Yang is niet materie, maar kun je zien als de drijvende kracht, de beweger en verwarmer van het lichaam en de vloeistoffen.

Een Yin leegte is een term die gebruikt wordt in de Chinese geneeskunde om aan te geven dat er een tekort aan Yin is, waardoor je last krijgt van “Yange” klachten:

 • Onrust
 • Slapeloosheid en meer levendige dromen of nachtmerries
 • Prikkelbaarheid
 • Warme voeten en/of blosjes in de namiddag terwijl je altijd kouwelijk was
 • Opvliegers en nachtzweten
 • Droge huid, haar en ogen (door het opbranden of uitdrogen van de vloeistoffen)
 • Verminderde soepelheid van je pezen, sneller blessures

Er is niet écht een teveel aan warmte, maar het voelt zo omdat je lichaam niet in balans is, waardoor je als het ware geen anker hebt om die energie vast te houden. Deze vorm van warmte wordt ook wel “Lege Hitte” genoemd. Een volle hitte is bijvoorbeeld een zonnesteek.

Balans tussen Yin en Yang, maar ook tussen Qi en Bloed is waar we naar streven! In de behandelingen werk ik daar aan via massage, acupunctuur, met cupping of moxa. Met kruiden kan (ook) geweldig Yin worden gevoed. Het gratis en/of blijvend op peil houden van Yin is echter iets wat vooral via leefstijl verandering zal kunnen gebeuren. Het is een geheel, een samenspel van factoren, net zoals het ook door een samenspel van oorzaken uit balans is geraakt…

Wat kun je doen om je Yin te vergroten?

De snelste manier zou zijn om een dikke maand vakantie te nemen naar een omgeving waarin jij je prettig voelt, met geen of heel weinig mensen (en dan alleen díe waarbij je je helemaal veilig voelt), en dan heerlijk wandelen, boekjes lezen, theetjes drinken, gezond eten en heel veel slapen. Gek genoeg kiest bijna niemand hiervoor, en blijvend is het ook al niet. De meeste mensen komen namelijk in een toestand van Yin leegte door korte nachten, volle en stressvolle dagen, haasten, drukte, constante bereikbaarheid en vul verder maar in! Een periode met heftige emoties kan ook Yin leegte veroorzaken.

“Als je geen tijd hebt voor een massage, is het tijd voor een massage”!

Maar dat terzijde. Wat kun je doen wil je weten als je het tot hier hebt volgehouden (en das al heel knap in deze tijd!!).

 • Slapen: liefst tussen tien en elf naar bed, in een donkere kamer en geen volle maag. Je hebt genoeg geslapen wanneer je uit jezelf en met een uitgerust gevoel wakker wordt.
 • Water drinken: tussen anderhalve (winter) en twee (zomer) liter water per dag heb je nodig. Oké, kruidenthee mag ook. Drink je water het liefst lauw of warm, maar niet koud. Voor elk kopje koffie of zwarte thee dat je drinkt, drink je ook een beker water extra.
 • Ademen: je ademhaling heb je altijd bij je en is de sleutel naar rust, troost, ontspanning of wat je ook maar nodig hebt. Naast je eigen ademhaling die vanzelf gaat, mag je af en toe even de touwtjes in handen nemen en een paar keer heel bewust wat dieper in- en vooral uit- ademen. Je wordt je meteen bewust waar de knelpunten zitten.
 • Drukpunten: een fijn punt om het Yin te voeden is het punt YINTANG tussen de wenkbrauwen. Druk dit punt tussen de 1 tot 5 minuten rustig met kleine cirkelvormige bewegingen. Voel hierbij welke richting voor jou het fijnst voelt. Beide kanten op kan natuurlijk ook.
 • Meditatie: elke vorm van een rustmoment waarbij je naar je adem toegaat of je bewust even terugtrekt helpt. Eigenlijk zou je jezelf elke dag een kwartiertje stilte moeten gunnen. Heb je hier geen tijd voor, neem dan een uur. Hierna gaan de rest van de dag dingen makkelijker en effectiever.
 • Voeding: omdat het gaat over het aanvullen van tekorten is voeding ook belangrijk. De top 3 Yin voeding is toch wel: soep, pap en (zee-)groenten. Recepten zijn te vinden in het stukje dat ik schreef over Voeding volgens de vijf elementen.
 • Kruiden (thee): eigenlijk is alle kruidenthee goed. Afwisseling is belangrijk. Kruiden worden bij langer gebruik medicinaal, neem dus niet 1 soort voor lange tijd zonder overleg met een therapeut. Een mixje is fijn. Kruiden die extra Yin voedend zijn bevatten vaak veel mineralen. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel, paardenbloem, heermoes en bijvoetkruid. Jawel! Kruiden die wij als “onkruid” zien dus. Omdenkend zijn dit de sterkste kruiden, die opkomen in arme grond om ze te voeden en reinigen. Afhankelijk van specifieke klachten en je smaak kun je deze kruiden aanvullen met bijvoorbeeld salie (bij opvliegers, nachtzweten), citroenmelisse of lavendel (rust in het hoofd, beter slapen), braamblad (ontstekingen), munt (rust, spijsvertering).

Ik wens je rust en balans!

Reacties

6 Reacties

 1. Yin leegte veroorzaakt slapeloosheid terwijl je yin vergroot door te slapen. ( de andere adviezen voor ik al jaren uit).
  En Juist hier knelt bij mij de schoen. Ondanks de acupunctuur en sinds kort de kruiden ( juiste combi nog niet gevonden).
  Heb net een maand vakantie achter de rug en alles wat je schrijft was van toepassing op mij met 0 resultaat.
  Welk advies geef jij dan?

  Antwoord
  • Beste Dorrit, bedankt voor je reactie. Het lichaam kan op allerlei manieren uit balans zijn. Dit artikel heeft zich toegespitst op Yin leegte. Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben, zoals onbalans van de Milt/spijsvertering waardoor je gaat piekeren, maar het kan ook de Lever zijn (te herkennen aan wakker worden tussen 1 en 3 ‘s nachts) en nog wel tien andere onderliggende oorzaken, zowel emotioneel als fysiek. Je therapeut kan dit door extra vragen stellen en door o.a. je pols en tong te checken gaan onderzoeken en zo op zoek gaan naar de juiste behandeling voor jou.

 2. hoi ik zocht naar over hitten in de nacht, waar mijn lichaam veel last van heeft.
  wat kan ik doen.

  Antwoord
  • Hallo, wat vervelend dat je zo’n last hebt van hitte ‘s nachts. De tips en adviezen in het artikel kunnen je misschien al wat helpen. Als er meer nodig is raad ik je aan om een Chinees werkend therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Heel veel succes!

 3. Dag Carine, Van de week ben ik voor het eerst voor een behandeling bij een collega van jou geweest i.v.m. overgangsklachten. Toen gezocht op internet naar dingen om mijn Yin tekort aan te zuiveren. Heel leuk en interessant artikel over de overgang gelezen op jouw site. Ik kan alleen de recepten niet vinden. Kun je ze mij per mail sturen? Groeten, Lydia

  Antwoord
  • Dankjewel voor je reactie Lydia, ik heb inmiddels het artikel aangepast met een linkje naar het artikel over Voeding volgens de vijf elementen. Onderin staat de link naar de pdf met recepten.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?