Tuina therapie en de verzekeringen

Waarom TuiNa therapie haar plaats in de aanvullende zorg dubbel en dwars verdient!

Wat is er aan de hand?

CZ zal vanaf 2019 een flink aantal aanvullende therapieën en Beroepsverenigingen niet meer gaan vergoeden. Hieronder vallen onder meer ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, Chinese kruiden geneeskunde, TCM, mesologie en cranio-sacraal therapie, energetische therapie, speltherapie en psychomotorische kindertherapie. Acupunctuur, voetreflex en shiatsu worden nog wel vergoed, wat bij mij een gevoel van willekeur oproept. Tuina is de voorloper van shiatsu en het onbekende zusje van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en gaat niet meer vergoed worden. De beroepsverenigingen zijn namens de therapeuten het gesprek aangegaan met de CZ groep, waaronder ook Ohra en Nationale Nederlanden (met sinds kort Delta Lloyd) vallen. Samen verzekeren zij 21,2% van de Nederlanders. Om zo’n grote groep 6 weken voor het eind van het jaar voor een voldongen feit te zetten en duizenden therapeuten die aan alle eisen hebben voldaan qua opleiding en bijscholing vind ik op zijn zachtst gezegd niet netjes.

Nu kan ik daar weinig aan veranderen, het enige wat ik kan doen is informeren. De markt bepaalt uiteindelijk lijkt me. Mensen kunnen dus stemmen met hun portemonnee.

Waarom verdient Tuina het om serieus genomen te worden?

Tuina, ofwel Chinese massage therapie is één van de vier onderdelen van Chinese geneeskunde, naast acupunctuur, kruiden en beweging (Tai qi, Qi gong). Archeologische studies hebben het gebruik van Chinese massage therapie gedateerd tot zo’n 3000 jaar voor Christus, waarmee het de “grootmoeder” is van alle massage therapieën die vandaag bestaan. Tuina staat in China in zeer hoog aanzien en wordt ingezet voor zowel problemen aan het motorisch stelsel als problemen van interne of emotionele aard.

Wanneer je Tuina therapeut wil worden is het belangrijk dat je gedegen kennis opdoet van de werking en het verloop van de meridianen, of energiebanen in het menselijk lichaam en hoe deze van invloed zijn op de werking van de organen en het zenuwstelsel. Wanneer je hebt geleerd hoe alles met elkaar samenwerkt in een gezond lichaam, leer je over de mogelijke verstoringen en hun effect op de gezondheid. Hierna kun je pas leren hoe je hierop invloed kan uitoefenen met specifieke massagetechnieken en kennis van de acupunctuurpunten.

Zelf ben ik zó onder de indruk van de kennis die is opgedaan duizenden jaren geleden, toen artsen zonder ooit een lichaam van binnen te hebben gezien en zonder microscoop toch zó precies de werking van het menselijk lichaam in balans en in onbalans konden doorgronden. Ze keken naar en gebruikten woorden uit de natuur die voor ons nu als “vreemd” worden ervaren. In mijn eigen weg, vanaf de eerste kennismaking met TCM tijdens mijn voetreflexPlus opleiding tot nu, heb ik vaak versteld gestaan hóe accuraat het eigenlijk geformuleerd wordt.

Maar het is toch allemaal niet bewezen?

Vaak wordt nog gezegd dat meridianen en acupunctuurpunten en de werking van TCM iets is waar je in moet geloven, iets conceptueels. Toch beginnen de bewijzen zich zo langzamerhand op te stapelen. Het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur bijvoorbeeld heeft onderzoek naar acupunctuur verzameld: https://www.acupunctuur.nl/pages/onderzoeken-en-richtlijnen. Zelf vond ik het boek ‘The Spark in the Machine’ van Dr. Daniel Keown https://www.bol.com/nl/f/the-spark-in-the-machine/9200000025354882/ prachtig uitleggen hoe bijvoorbeeld de ruimte tussen de anatomische bindweefselstructuren overeenkomt met het verloop van de meridianen, en hoe vanuit de embryologie het verband kan worden gelegd tussen de eerste intelligente controle centra (die bepalen wat de taak van een cel wordt) en acupunctuurpunten. Deze eerste hulp arts en zoon van een chirurg is ook acupuncturist en kan als geen ander de brug slaan.

Er gebeurt wel degelijk “iets”, wat ik ook direct zelf kan voelen in de pols bijvoorbeeld, waarin ik de verandering in de loop van een behandeling duidelijk kan voelen. Maar ook cliënten zelf kunnen  ervaren dat er veel meer gebeurt dan bij een gewone massage.  Het doel van een Tuina behandeling is hetzelfde als het doel van een Natuurgeneeskundige – of voetreflex behandeling; namelijk het helpen de balans in het lichaam te herstellen zodat het zelf genezend vermogen zijn werk kan doen. Dat gebeurt op verschillende manieren. Met wat een cliënt laat zien of vertelt, kan ik samen met wat de pols en tong aan informatie geeft de behandeling bepalen. Daarnaast kan iemand zijn verhaal kwijt, wordt aangeraakt en krijgt handvatten mee om ook zelf aanpassingen te doen in zijn of haar leefstijl. Het is het geheel dat het uiteindelijke resultaat bepaalt. En dat is natuurlijk lastig meetbaar…

Wat doet TuiNa eigenlijk?

Tuina zal door middel van gerichte, afgestemde, massage en acupressuur:

  • De doorstroming van lymfe en bloed versterken en vrijmaken;
  • Pathogene factoren aanpakken;
  • Balans brengen in Qi en Bloed, Yin en Yang, afweer qi en basis qi;
  • Voeden en versterken van Qi en Bloed, Yin en Yang;
  • Verbeteren en reguleren van de orgaanfuncties;
  • Verbeteren van de beweeglijkheid en pijnvermindering in het motorisch stelsel;
  • Het zenuwstelsel kalmeren.

Tuina wordt daarnaast ook vaak gekozen door mensen die liever niet met acupunctuurnaalden behandeld willen worden.

En nu?

Ik heb geen idee waarom CZ is gekomen tot haar keuze om o.a. Tuina uit te sluiten, maar ik hoop dat steeds meer mensen kennis mogen maken met de mogelijkheden die deze mooie therapie te bieden heeft.

Wil je in actie komen tegen het uitsluiten van behandelingen in de complementaire zorg dan kan dat via: https://petities.nl/petitions/behoud-de-huidige-vergoedingen-in-de-complementaire-zorg?locale=nl. En bekijk vooral of je verzekering in 2019 je nog wel de zorg biedt die je verwacht.

En nog iets: Ik las laatst dat de zorgen over antibiotica steeds groter worden en dat nu geschat wordt dat in 2050 antibioticaresistentie doodsoorzaak nummer 1 zal zijn. Dit, en het dramatisch groeiende aantal mensen met chronische ziekten als diabetes, obesitas en hartproblemen lijkt me voldoende rechtvaardiging om natuurlijke zorg, met aandacht voor leefstijl en preventie, niet alleen serieus te nemen maar eigenlijk ook te stimuleren!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer weten?